A vizeletelakadás, vizeletrekedés tünetei

Vizelési nehézség, Alvászavar is állhat a vizelési inger hátterében - Somnocenter

Férfibajok Férfibajok Noha a férfiak többsége általában retteg a prosztatabetegségektől, e fontos szerv rendszeres szűrővizsgálatától ódzkodnak. Némelyek álszemérmességből, mások a vizsgálat vizelési nehézség és jelentőségének ismerethiánya miatt kerülik az urológust. A prosztatabetegségekkel kapcsolatban számos tévhit tartja magát. Jó tudni, hogy a dülmirigy fontos szerepet játszik a férfiak egészségében és nemzőképességében. A férfiak viszonylag apró, gesztenye nagyságú, de annál fontosabb szerve a prosztata, más néven dülmirigy, amelynek alapvető szerepe van az emberi reprodukciós folyamatban.

Jakab Gábor PhD Létrehozva: Jakab Gábor PhDa Neurológiai Központ neurológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy bár ez a betegség jelenleg még nem gyógyítható, de vizelési nehézség elkezdett speciális kezeléssel eredményesen lassítható, megelőzhető a súlyosabb tünetek kialakulása. Fiatalon jelentkeznek a szklerózis első tünetei A szklerózis multiplex SM alapvető oka, hogy immunrendszer indokolatlanul megtámadja az agyban és a gerincvelőben haladó idegrostok szigetelőhüvelyét.

Az SM legtöbbször éves korban jelentkezik, vizelési nehézség teljesen banális tünetekkel, melyek nem tulajdonítanak vizelési nehézség.

vizelési nehézség

A korai diagnózis esélyt ad a hosszú távú kezelés sikerességére, a folyamat lassítására, így érdemes tisztában lenni azokkal a jelekkel, amelyekkel orvoshoz kell fordulni. A következő tünetek jelentkezése esetén gondolni kell szklerózis multiplex lehetőségére: Látászavarok Gyakori első tünet a látóideg egyoldali gyulladása opticus neuritisami homályos látástszem mögött érzett fájdalmat, vagy látótér beszűkülést okozhat.

Kóros fáradékonyság Nagyon sok SM beteg észlel indokolatlan, tartós fáradtságot, ami idővel állandósul, súlyosbodik, gátolja a normális tevékenységet, csökkenti a terhelhetőséget. Zsibbadás, érzéskiesés A zsibbadása bizsergés, érzéketlenség jelentkezhet a karokban, a kezeken, a lábon, az arcon.

Vizeletürítési nehézségek Vizeletürítési nehézségek Kínos, amikor pár percenként szaladni kéne, vagy ha éppen csak csurran cseppen, és veszélyes, ha egyáltalán nem jön. Bármelyik tünettel találkozik, keresse fel korszerű szemléletű urológus szakorvosunkat! A legtöbb egészséges felnőtt naponta alkalommal megy pisilni, természetesen a folyadékfogyasztás és a környezet hőmérsékletének függvényében.

A sokszor nehezen beazonosítható érzészavarok eleinte átmeneti jellegűek, időnként fájdalom is társulhat hozzájuk. Fájdalmak, izomgörcsök Az SM betegek kétharmada tapasztal ilyen tüneteket, átmeneti vagy tartós jelleggel.

A fájdalom többféle formában jelentkezhet, például neuropátiás, égő fájdalomként a kéz vagy lábujjakon, vagy arcidegzsábaként trigeminális neuralgia az arcon.

  • Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
  • Létrehozva:

Előfordulhat az nyár a prosztatitis. Lhermitte-jel, ami egy kellemetlen, olykor fájdalmas, áramütésszerű érzés a gerincvelőben a fej előre billentésekor. Izomgyengeség, merevség A végtagok gyengesége, merevsége nehezítheti a vizelési nehézség, az ügyességet igénylő feladatok elvégzését, akár az önellátást is veszélyeztetheti.

vizelési nehézség

Gyakoriak az izomgörcsök, az ügyetlen mozdulatok, remegés tremor a kezekben, lábakban. Egyensúlyvesztés, egyensúlyzavar Ugyancsak kezdeti tünetként jelentkezhet egyensúlyzavar, járásbizonytalanság, következményes megbotlás, elesés, valamelyik irányba dőlés.

Forgó irányú szédülés a ritkább tünetek közé tartozik.

A húgyhólyag betegségei

Vizeléssel vagy székeléssel kapcsolatos zavarok Előfordulhat gyakori, sürgető vizelési inger, a vizelés elindításának nehezítettsége, többszöri éjszakai vizelés, a hólyag teljes kiürítésének nehézsége, esetleg vizelet inkontinencia. Komoly szociális beilleszkedési problémát okozhat a széklet tartási zavara is.

vizelési nehézség

Szexuális problémák Az SM betegek körében gyakori a szexuális vágy csökkenése, a merevedési zavar, a hüvelyszárazság, és az orgazmus elérésének képtelensége. Ezek a zavarok társkapcsolati problémákhoz, csökkent önértékeléshez vezethetnek. Gondolkodásbeli és érzelmi változások Gyakran arra figyelnek fel a betegek, hogy nehezen jutnak eszükbe a szavak, romlik a memóriájuk, egyre lassabban dolgozzák fel az információkat.

vizelési nehézség

Nem ritka a stresszes állapot, a szorongás, a depresszív hangulatzavar, viselkedési, kapcsolati problémák. Mikor kell orvoshoz fordulni? Ugyancsak fontos lehet a kivizsgálás, ha beszédzavar vagy nyelési nehezítettség jelentkezik — vizelési nehézség dr.

vizelési nehézség

Ugyancsak hajlamosító tényezőnek számítanak bizonyos például az Epstein-Barr vírus okozta fertőzések, a közti életkor. Nőknél közel háromszor gyakrabban alakul ki SM, mint férfiaknál. A korszerű biológiai kezelések hatékonyan lelassíthatják a tünetek rosszabbodását.

vizelési nehézség

Forrás: Neurológiai Központ www.