Urge inkontinencia (Urge inkontinencia) 🏥 Betegség, A Tünetek, A Kezelés.

Urge inkontinencia

urge inkontinencia

Az inkontinenciával nem muszáj együttélni, számos esetben hatékony kezelési megoldások léteznek, amelyekkel a vizelési panaszok a múlt kellemetlen emlékeivé tehetők.

Töltse le és urge inkontinencia ki Betegségkalkulátor táblázatunkat, hogy megtudja, milyen mértékűek vizelettartási panaszai.

A vizelettartási nehézségek egyik súlyosbító tényezője az elhízás, ezért elsődleges és másodlagos megelőzésként egyaránt ajánlott a testsúlycsökkentés — amennyiben az érintett testtömegindexe BMI magasabb a kívánatosnál. Érdemes továbbá kerülni a nehéz fizikai munkát, megszüntetni a tartós köhögéssel járó állapotokat dohányzás! A székrekedés megszüntetése is javíthatja az inkontineciát.

A leggyakrabban előforduló — köhögés, tüsszentés, fizikai aktivitás hatására fellépő — ún.

urge inkontinencia

Ebben az esetben a megfelelő kezelés ezen izmok működésének helyreállítása gáti torna, biofeedback elektromos kezelés segítségével, valamint súlyosabb esetben sor kerülhet műtétre is. A második leggyakoribb Inkontinencia forma az urge, azaz késztetéses inkontinencia, ahol a urge inkontinencia hirtelen jelentkező vizelési inger hatására lép fel.

An Animation on Urinary Incontinence

Ennek hátterében kóros húgyhólyagingerlékenység áll; sok esetben a gyógyszeres kezelés lehet a megoldás. Életmód változtatás Átfogó tanulmányok igazolják, hogy az életmód változtatás jelentősen javíthatja a késztetéses Inkontinencia vagy a hiperaktív hólyag szindróma tüneteit.

Figyeljünk oda, hogy mikor, mennyi és milyen folyadékot fogyasztunk. Kerüljük a hólyagot irritáló koffein tartalmú, valamint a szénsavas italokat.

A vizeletinkontinencia diagnosztikája, kezelése: eredményesség, életminőség

Igyunk naponta legalább 2 liter folyadékot, ami megóv bennünket urge inkontinencia vizelet besűrűsödésével járó hólyag irritációktól.

Kívánatos az életkorunknak megfelelő testsúly elérése. Mozogjunk rendszeresen és ne üljünk hideg kőre vagy székre. Viselkedésterápia A viselkedésterápia két részből áll és különösen a hiperaktív hólyagpanaszok, késztetéses illetve kevert Inkontinencia kezelésében lehet hatásos. A hólyagtréning vizelési tréninget célja a hólyagkontroll javítása és a vizelések közötti időtartam meghosszabbítása így a vizelések urge inkontinencia csökkentése. A tréning során a a vizelési inger jelentkezésekor a beteg nem megy azonnal a mellékhelyiségre, hanem záróizmait összehúzva várja míg az inger lecsendesedik és csak ekkor üríti ki hólyagját.

Urge inkontinencia kezelést követően akár hetente 20 perccel is urge inkontinencia növelni a vizelések közötti időtartamot. A tréning fontos része a vizelési napló, melyből a folyadékbevitel és vizeletkiválasztás ellenőrzése mellett a vizeletürítések számát és a köztük eltelt időt is láthatjuk.

Medencefenéki urge inkontinencia tréningje A medencefenéki izomzatot erősítő tréningek pl. Kegel-féle gyakorlatok a húgycső körüli izomzat kontrakciós erejét javítják. Bizonyított, hogy a gáti izomzat kontrakciója javítja a húgycső záró funkcióját, melynek következtében az urge inkontinencia vizeletvesztés megelőzhető.

Az inkontinencia változatos tünetei, típusai

Igazoltan hatékony a stressz és a kevert Inkontinencia kezelésében, de nincs elég bizonyíték arra, hogy a késztetéses urge inkontinenciában is urge inkontinencia lenne. Elektrostimuláció Az elektromos kezelés azoknál a betegeknél ajánlott, akiknél gyenge a medencefenéki izomzat kontrakciós ereje. Nincs elég adat arra vonatkozóan, hogy az elektrostimuláció önmagában hatékony 5 hetes terhesség vérzéssel a gyakori vizelésre, a késztetéses panaszokra valamint a gyakori éjszakai vizeletürítésre.

urge inkontinencia

Az elektrostimuláció célja kettős: javítani a medencefenéki izomfunkciót stressz inkontinencia és csökkenteni a hólyagizomzat hyperaktivitást urge inkontinencia. Az elektrostimulációnak két fő formája ismeretes.

urge inkontinencia

Kiegészítő eljárások, eszközök Gyógyászati segédeszköz alkalmazása csak más kezelésre alkalmatlan, rossz általános állapotú, vagy idős immobilis betegeknél javasolt.

Ezen esetekben az Inkontinencia nem szüntethető meg betét, nadrágpelenka, condom urinal vagy csak más kellemetlenséggel járó vizeletelvezetéssel állandó húgycső vagy hason keresztül bevezetett hólyagkatéter váltható ki.

A segédeszközök alkalmazása a beteg szociális és társadalmai életében további elszigetelődéshez vezethet.

Vizelet inkontinencia

Javítja az életminőséget, ha az Inkontinencia más módon nem kezelhető, ezért jó indikációval használva értékes, nélkülözhetetlen kellékei ezen betegcsoport kezelésének.

Amennyiben a beteg húgyhólyagja visszamaradó vizelet nélkül kiürül és más kezelés nem lehetséges, akkor betét viselése javasolt. Gyógyszeres kezelés Bizonyos Inkontinencia fajtáknál lehetséges gyógyszeres kezelés.

urge inkontinencia

Sebészeti kezelés Amennyiben az Inkontinencia súlyossága és időtartama ezt indokolttá teszi, műtéttel is segíteni lehet a vizelettartási gondokon. Nagyon idős emberek korral járó vizelettartási gondját azonban nem lehet operálni.

urge inkontinencia

Ha a prosztataműtét során megsérült a páciens záróizma, saját anyagból készített párnát vagy szalagot építhet be a sebész urológus, mely összenyomja a húgycsövet. A húgycső körüli szövetek összenyomásán alapuló megoldások sokat segíthetnek, de nem tökéletesek. Segédeszközök Az operáció élettani hatását ballon beépítésével is el lehet érni — ez az eszköz azonban, a Bécsben élő urológus által kifejlesztett műzáróizomhoz hasonlóan — ma Magyarországon nem hozzáférhető.