:: Keresés - InforMed Orvosi és Életmód portál ::

Psa érték. Nem csak prosztatarákra utalhat az emelkedett PSA-szint

Rákász István Létrehozva: Rákász Istvánpsa érték Urológiai Központ urológusa arról beszélt, milyen egyszerű és fontos vizsgálat a PSA-szint ellenőrzése, mi minden befolyásolja az eredményt, és milyen tünetek esetén szükséges az urológiai vizsgálat.

Több kiegészítő vizsgálatra van szükség mely bizonyítjailletve elveti a daganatot, az emelkedést ugyanis leggyakrabban más okok magyarázzák. A PSA psa érték rák, hanem prostata specifikus, a legtöbb prostata betegségben megemelkedik, igy gyulladásban, és öregkori prostata megnagyobbodásban. Az emelkedés észlelése után végbélen keresztül tapintás és ultrahang vizsgálat javasolt, ezek már szűkítik a betegségek körén. Fontos módszer a PSA vizsgálat ismétlése, mert ez felvilágosítással szolgál a növekedés tendenciáját illetően.

A free és a total PSA eredmény is fontos A PSA egy prosztata által termelt fehérje, amelynek szintjét a férfiak életkora és más faktorok is befolyásolják. Két típusát elemezhetik laborvizsgálattal, az ún.

Gyógyteák férfiaknak

A PSA fehérjék ugyanis kötődhetnek egy másik fehérjéhez, de szabadon is lebeghetnek. A free PSA ezzel szemben csak a szabad fehérjék értékét mutatja. Ugyanakkor a szakorvosok számára nagyon fontos a total és a free PSA értékek összehasonlítása is.

psa érték

A free PSA szintje nagy ingadozást mutathat, de általában a total PSA-hoz mérten magasabb free A prosztata reszekció következményei alacsonyabb prosztatarák rizikót jelent, és fordítva is igaz az összefüggés. Mindazonáltal az adott eredmények még nem jelentik feltétlenül a daganat jelenlétét, hiszen más tényezők is befolyásolják a PSA-szintet.

psa érték

Milyen tényezők befolyásolják a PSA-szintet? A PSA szintjét befolyásolhatja többek közt a megnagyobbodott prosztata, a prosztata megnagyobbodás miatt rendelt gyógyszerek, az erős fizikai terhelés, az húgyúti fertőzéseka prosztata műtétek, a psa érték gyulladásos megbetegedései, és az prosztata bármilyen stimulációja is. Éppen ezért a PSA-szint meghatározásakor az időzítés is fontos lehet, legalább 6 hetet kell várni például prosztata- és hólyagműtét után, katéter bevezetés, prosztata biopszia és húgyúti fertőzések után.

psa érték

A total PSA szintje az életkor előre haladtával is növekedhet, ezért például a 4,5 PSA-szint még normálisnak számíthat egy 65 éves férfinál, egy 45 évesnél viszont gyanút keltő jel, ami miatt további vizsgálatok lehetnek szükségesek. Milyen vizsgálatok szükségesek még a prosztatarák psa érték Ha felmerül a rák gyanúja, szükség van biopsziára, illetve más biomarkerek ellenőrzésére is, a megerősítés vagy a kizárás végett.

Üzenetet küldök! Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz? A vizsgálat elvégzéséhez könyökhajlati vénából vett vérmintára van szükség.

Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy ritka esetekben prosztatadaganat esetén psa érték alacsony marad a PSA-szint — mondja dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. Forrás: Urológiai Központ www.

psa érték