Élmény, kaland

Ostromhétvége Sárospatakon

Helyszín: Sárospatak, Rákóczi-vár

Ideje: 2015. július 18-19.

2015. július 18-án, szombaton ünnepélyes megnyitóval kezdődik meg a résztvevő csapatok felvonulásával a hatodik Ostromhétvége a Rákóczi Múzeum várkertjében.

A két napos rendezvényen korhű ruhába öltözött katonák kézifegyverekkel, ágyúval ostromolják meg a várat.

Szombaton és vasárnap félóránként mesterség- és tüzérségi bemutatót láthat a nézőközönség a Várkertben. Az érdeklődők megismerkedhetnek a fegyver készítés technikájával, használatával és a tábori mustra alkalmával pedig a katonák életével, mindennapjaival is. Bepillantást nyerhetnek, hogy mivel foglalkozik egy hadmérnök, mit kever egy patikárius, hogyan történt a golyóöntés, mit csinál egy borbély, vagy éppen mit varr egy szabó. Mindezek mellett a Sütőház kemencéjében korabeli finomságok készülnek. 

A bemutatókat követően az Olaszbástya Bodrog-part felőli részén kezdetét veszi az ostromjelenet. A délutáni várostrom során az érdeklődők a hadi események közepette érdekes párbeszédek keretében, sokoldalú információkkal gazdagodhatnak, humoros jelenetek és természetesen fegyverropogás, ágyúlövések, és izgalmas párbajok részesei lehetnek. Este a sütőházban a vitézek lakomáján felelevenedik egy korabeli korcsma hangulata, sok muzsikával, tánccal és énekszóval.

Az Ostromhétvégén részt vesznek a Bethlen Gábor Hagyományőrség hajdúi, a Héttorony Hangászok, a kassai Bethlen Garde, a pozsonyi Fringia, a lengyel Polish Regiment, a tatai Pálffy Kompánia és a budapesti Mare Temporis Alapítvány vitézei.

Találkozzunk Sárospatakon!

Forrás: Tourinform Sárospatak

Ősök sarja fesztivál Szabolcson

Helyszín: Szabolcs

Ideje: 2015. július 20-23.

Kedves gyermekek!

Szeretettel várunk titeket 2015.07.20-07.23. (hétfő-csütörtök) között Szabolcson,  a Látogatóközpontban megrendezendő egész napos gyermek fesztiválunkra. Festői környezetben, egy jó kis csapatban, a Felföldi Baranta Szövetség világbajnok vezetőjétől és csapatától tanulhatjátok meg a barantázás fortélyait. Betekintést kaphattok a huszárok életébe, kézművesedhettek, táncolhattok. Mindezek mellett sok-sok játékkal, szórakozással várunk benneteket.

A részvételi korhatár: 6-14 éves korig

A részvétel ingyenes!

A jelentkezés feltétele: a program teljes időtartama alatti részvétel.

A programok mellet ingyenes az ellátás is!

Felhívjuk a jelentkezők figyelmét, hogy a tábor létszáma korlátozott. A részvétel jelentkezési sorrend alapján,a rendelkezésre álló szabad helyek függvényében lehetséges.

Jelentkezés:
Szolnoki Zsuzsanna 30/945-5851

Forrás: Facebook

 

Vizitúra Kupa 6. forduló Tokaj

Helyszín: Tokaj, Zenit Vízbázis

Ideje: 2015. augusztus 14-16.

A sárkányhajózásról...

Elsődleges célunk egy olyan csapatsport meghonosítása volt a városban, ami akár egész családoknak jelenthet kikapcsolódást.

Európában csak a 80-as évek végén kezdett ismerté válni a sportág, 1982-ben mutattak be először ilyen hajót Duisburgban és 1987-ben a kajak-kenu VB kísérő programjaként szerepelt bemutató versenyként. A következő jelentős állomás volt 1989, amikor a hamburgi kikötő születésének 800. évfordulóján szerepelt a sárkányhajózás az ünnepi programban. 1990-ben megalakult az Európai Sárkányhajó Szövetség,  Az első Sárkányhajó VB -t Kínában rendezték 1995-ben.

Magyarországon a sárkányhajózás 1995-ben kezdődött a német PG Mannheim kajak-kenu klubbal való kapcsolat révén. Az első hazai klubok az 1997. februárjában alakult Győri és Rába Sárkányhajó Klubok voltak. A következő évben kaptak egy használt sárkányhajót Németországból, és ekkor megalakult a Magyar Sárkányhajó Szövetség, amit fel is vettek az Európai Sárkányhajó Szövetségbe (EDBF).

Forrás: http://tokaj-info.hu/zenit-vizibazis/