Természeti örökségek

 

 RakamazRakamazon hozták létre a közel 2,2 km hosszú Nagy-Morotva Vízi tanösvény, amely a Holt-Tisza növény- és állatvilágának sokszínűségét mutatja be. A tanösvényen belül kialakított ’Nagy Teknősház’ látogató központként és interaktív kiállító teremként működik. Ez egyben a bemutató kiindulási helye, amely a kijelölt megállóhelyeken keresztül vezet egészen a  ’Kis Teknősház’-ig. A tanösvényen elektromos meghajtású hajók közlekednek.


 


Tiszalök


Nagy népszerűségnek örvend az itt található vízerőmű. A Tiszalöki Vízlépcső a Tisza szabályozása során megépített első jelentős méretű műtárgy. A vízlépcső 1954-ben, a hajózsilip 1958-ban készült el, a Vízerőművet pedig 1959-ben helyezték üzembe.Tiszalöki Vízlépcső mellett található Parkerdő egy 31 hektár területű telepített arborétum, ahol mintegy 260 féle különleges növényfajta található. A növények közül több is botanikai ritkaságnak minősül.                                                                     
A Kis-Tisza Tanösvény - és mellette a jövőben megépülő Ökocentrum - elsődleges célja a környezettudatosságra és fenntarthatóságra való nevelés. A tanösvény az élő Tisza mellett található, rendkívül színes növény és madárvilága miatt nagy jelentőséggel bír.


Tiszanagyfalu


A Nagy-Morotva 95 hektáros területével Rakamaz és Tiszanagyfalu községek határában, a Tisza folyó hullámterében helyezkedik el. Ma már területének jelentős részét vízi növényzet borítja és ez a növénytömeg évente újratermelődik, egyre nagyobb mennyiségben és területen. Nagyon népszerű a horgászok közt, hiszen szép számmal fogható itt ponty, amúr, kárász, valamint különböző keszegfélék. Az itt található csuka állomány megyeszerte elismert.

 

Tiszavasvári


Tiszavasváritól keletre, mintegy 4 kilométernyire fekszik a 165 hektáros ősszikes Fehér-szík, amely 1977. óta védett természeti terület. A mintegy 100 hektáros szikes tavat a csapadék és a talajvíz táplálja. Vize tipikusan szikes víz, magas szódatartalommal. Korábban periodikusan, általában 5 évenként száraz és nedves szakaszok váltogatták egymást. Ezek során a tó egyáltalán nem, vagy minden nyár végére kiszáradt.

                          

 


Kesznyéten


A község legnagyobb kincse a Tisza egykori árterén húzódó Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet, amit 1990-ben nyilvánítottak védetté. Ezen a több mint 6000 hektáros területen sűrűn váltakoznak a ligetes kaszálók, füzesek és mocsarak. Madárvilága rendkívül gazdag, közel 200 madárfaj költ vagy vonul át itt rendszeresen.

 

Paszab

A Tisza partján álló szivattyútelep előtt elterülő partszakasz része a Tiszatelek-Tiszabercel természetvédelmi területnek. A védettség az ártéri növényzet és a benne élő állatfajokra egyaránt vonatkozik (Nyírfák, fűzfák több fajtája, óriás fülemüle, néhány ritka rovar). Sajnos a helyi strandolás nem javasolt, a Tisza sodrása ezt a partoldalt mossa.