Múzeumok, tájházak

Tiszadada

A Tájház és egyben Közösségi ház kulturális eseményeknek, állandó és időszakos kiállításoknak ad otthont. Az egyedülálló mamutcsontok mellett mesterségek utcája, mezőgazdaság történeti, paraszt és polgári bútorok, konyhatörténet, hadtörténeti, régészeti, zsidó, technikatörténeti és művészeti gyűjtemény is várja a vendégeket.

                                  

A Hagyományőrző és oktatássegítő tájház 2009-ben nyílt meg, s azóta is heti-havi rendszerességgel ad otthont gyermek és felnőtt, iskolai és iskolaidőn túli, valamint családi, hagyományőrző programoknak, eseményeknek. Itt valósul meg többek között a húsvéti tojásfestő nap, a pünkösdi királyválasztás, a kalácssütő napok és a szüret.

A község középpontjában lévő emlékházban Till Aran szobrászművésznő vallásos témájú szobrainak 200 darabos gyűjteménye tekinthető meg. A szoborgyűjtemény megtekintését érdemes előre jelezni. Kulcsok az emlékházzal szemközt található Idősek Otthonában, valamint a Polgármesteri Hivatalban kérhetők. Előbbinél bármikor, utóbbinál munkaidőben.

 

Tiszaeszlár

A tiszaeszlári Tájházban hagyományos kézműves eszközök, mezőgazdasági szerszámok gyűjteménye tekinthető meg.

 

Tiszalök

A városi helytörténeti kiállítás keretében Aranyász Sámuel és Görbedi Miklós gyűjtésében a helyi népi élet mindennapi használati tárgyai tekinthetők meg a "születéstől a halálig".

 

Tiszavasvári

A Vasvári Pál Múzeumot 1966-ban alapította Gombás András helybéli pedagógus. Gazdag néprajzi és helytörténeti gyűjteménye hűen tükrözi a város és a környék múltját. A  múzeum 2014 -től új épülettel, közel 500 négyzetméter állandó és időszaki kiállító térrel bővült. A tervek szerint a Nyíri mezőség leleteit bemutató új interaktív régészeti, Szabolcs- Szatmár- Bereg Megye Orvos és Gyógyszerészet  történetét valamint Kabay János feltatló és az általa alapított Alkaloida Gyár történetét bemutató új kiállításokkal bővül a múzeum kiállításainak száma.

                                                                    

 

 

Paszab

 

A paszabi helytörténeti kiállítás keretében kőkori emberek szerszámaitól, agyagdíszeitől kezdve láthatjuk a lápon járó pákászok, csordákat, nyájakat terelő pásztorok megannyi becses tárgyát, melyek kézzel foghatóan vallanak történelmünkről. A fali tárlókon túl két szövőszékkel bővült a bemutató. Ezek teljesen felszereltek, kiegészítőkkel ellátva, a folyamatos szövést azonban itt már nem folytatják.